Espectacles

Polifonies tradicionals catalanes

Tornaveus és un espectacle de polifonia vocal en què les veus retrobades truquen amb força a la porta de la memòria per desvetllar els sentits. A través dʼun camí de cançons, potser descobrireu sensacions que desconeixíeu o us reconeixereu en les que us són més properes, però del que nʼestem segurs és que us sorprendreu de la sonoritat de les polifonies que escoltareu. Des dʼun cant de taverna al Stabat Mater de Setmana Santa passant per cançons de treball, de bressol, nadales, cançons salpebradres i cantarelles infantils us endinsareu en un ambient sonor creat exclusivament a partir de les veus.

Sobre l’espectacle:

Cantar a veus ha esdevingut una activitat comú entre els homes i les dones arreu de la Mediterrània nord-occidental. En cantar plegats, cadascú, a través de la veu, posa en joc la seva personalitat amb una manera de dir, dʼornamentar, amb un timbre determinat. Amb tot, però, es pot cantar a veus de moltes maneres. Amb una proposta planera i descontracturada, Tornaveus posa sobre la taula processos musicals, vocals, tímbrics i harmònics poc corrents avui en dia i, encara menys, protagonitzats per quatre veus femenines.

Intèrprets:
Iris Gayate
Ester G. Llop
Heura Gaya
Anaís Falcó

Sobre l’artista:

Tornaveus

Tornaveus és un grup de polifonia tradicional catalana format per investigadors sobre músiques de tradició oral, que han treballat arreu dels territoris de parla catalana. Han traslladat al seu espectacle els cants, les fórmules polifòniques i les maneres de cantar que han extret dels resultats sobre les seves recerques de camp. Tornaveus participa regularment en trobades de divulgació de la música tradicional i imparteix tallers de cant i d’instruments que acompanyen la veu.

Cantar a veus, sense cap o un mínim instrument que acompanyi, a la Mediterrània nord-occidental, és una característica compartida tant entre homes, dones o barrejats. Lluny del model de les corals, els components de Tornaveus són coneixedors de diferents possibilitats tradicionals d’aquests territoris, i en especial dels de parla catalana. Posen en pràctica un repertori en el que es poden sentir des de cançons religioses fins a les que tenen un to humorístic i “picant”. La proposta de Tornaveus és marcada per veus femenines a les que se’ls hi afegeix una de masculina en contrast.

Jaume Ayats, professor d’etnomusicologia i gran coneixedor de les polifonies tradicionals, és l’epicentre que ha fet agrupar les veus de l’Iris Gayate, l’Ester G. Llop, l’Heura Gaya i l’Anaís Falcó. Totes elles han participat o han encapçalat treballs de camp i estudis arreu dels països catalans i han treballat al voltant de l’aspecte formal i social de l’activitat de cantar. Tots ells són intèrprets actius en algun instrument i amb la veu, en què porten molts anys cantant dins aquests estils.

Comparteix:

Espectacles relacionats:

Si t'ha semblat interessant aquest espectacle et recomanem que facis una ullada als següents.