Espectacles

La Balada d’en Solé Sugranyes

La Balada d’en Solé Sugranyes és una òpera de butxaca de polifonies tradicionals que a la manera de les antigues balades, ressegueix els tres darrers anys de la vida del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes i la seva mort a trets a la muntanya de Sorogain, a punt de travessar la frontera amb França l’abril de 1976.

Sobre l'espectacle:

A la manera d’una de les antigues balades tradicionals, l’argument ressegueix els tres darrers anys de la vida del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes, i la seva mort a trets a la muntanya de Sorogain, a punt de travessar la ratlla de França l’abril de 1976. Comença amb la detenció a la Cerdanya, després el judici, l’empresonament a Segòvia i la fugida amb els membres d’ETA i la tràgica mort amb 28 anys. La mirada dels fets des de la distància i cert qüestionament crític s’incorporen a l’acció per empènyer l’espectador a situar-se davant de la història recent. Cada part, com si fos un fris de quadres o una auca, presenta una escena a partir d’un estil o d’un model de cançons tradicionals catalanes (i una basca), especialment de les balades lírica narratives. L’escriptura dels versos i de les músiques és obra de Jaume Ayats, seguint el coneixement que té de diversos models de cants i balls orals. En alguns casos fa servir com a element constructiu alguna melodia recollida de l’oralitat, en altres crea noves melodies per a aquesta ocasió. De manera constant fa ús de ‘cant a veus’ –polifonies tradicionals. No segueix un cantant representant un personatge concret, sinó una veu col·lectiva que va assumint la veu del protagonista, les descripcions dels fets i les expressions emocionals i líriques, alhora que també incorpora recursos d’acció teatral amb la participació del públic.

Text, música, idea i creació: Jaume Aiats
Direcció musical: Jaume Aiats
Direcció escènica: Iban Beltran
Escenografia: Eudald Ferré
Coproducció: Vesc, Fira Mediterrània de Manresa, L'Atlàntida de Vic i CAT - Centre Artesà Tradicionarius

Intèrprets

Veus:
Heura Gaya
Iris Gayete
Sebastià Bardolet
Miguel Gómez
Oriol Mallart
Martí Brutau

Músics
Violí: Cati Reus
Acordió: Carles Belda
Contrabaix: Iu Boixader
Percussions: Núria Andorrà

Durada: 60 minuts

Jaume Aiats i Iban Beltran

Jaume Ayats és músic i professor d'etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctor en Història de l'Art (especialitat de musicologia) per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, i professor de violí pel Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Ha estat director del Museu de la Música de Barcelona.

Iban Beltran, és director escènic, músic i filòleg. Ha treballat en nombroses produccions teatrals i musicals i ha realitzat diverses dramatúrgies i traduccions. Ha estat ajudant de direcció dels directors més prestigiosos del panorama escènic català i espanyol, J. Ollé, R. Novell, Ll. Pasqual, D. Veronese, S. Belbel, J. M. Pou, G. Torlonia o A. Aymar, entre d'altres.

Comparteix: